Angst is groei

angst

De wereld is in de greep van de angst. Zo is er angst voor terrorisme, klimaatveranderingen, ziekten, het verliezen van een baan, etc. Binnen veel organisaties heerst een collectieve angst die angstcultuur wordt genoemd. Organisaties als de Hema, belastingdienst, ziekenhuizen en zorginstellingen komen met regelmaat in het nieuws vanwege hun angstcultuur. 

Verandertrajecten falen

Het lukt veel leiders steeds minder goed om de angstcultuur te temmen. Verandertrajecten om angstculturen op te heffen falen dan ook jammerlijk. Blijkbaar wordt het mechanisme “angst” nog niet goed begrepen. Angst wordt gezien als iets negatiefs. Maar is angst ook zo negatief als vaak wordt gedacht?

Snelle bewustzijnsontwikkeling

Er lijkt een sterke relatie te zijn tussen angst en groei. Van opgroeiende kinderen is bekend dat ze meer angst ervaren als hun bewustzijn toeneemt. Een boek als “Oei, ik groei!” is hiermee beroemd geworden. Ook pubers hebben vaak meer last van angsten als hun bewustzijn een sprong maakt. Volwassenen met een snelle bewustzijnsontwikkeling kennen meer perioden van angsten dan mensen met een gemiddelde bewustzijnsontwikkeling. Persoonlijke en talentontwikkeling gaat gepaard met het doorleven van angsten.

Transitie

Nu er wereldwijd een sterke bewustzijnsontwikkeling plaatsvindt is het ook niet vreemd dat er meer angst onder de mensen heerst. Vroeger verdreven de mensen hun angsten door het volgend van leiders of het aanhangen van een religie. Wat vroeger normaal werd gevonden wordt nu niet meer geaccepteerd. Mensen worden bewust dat ze zelf hun verantwoordelijkheden moeten nemen. De verantwoordelijkheid voor beter met de natuur omgaan, betere voeding i.p.v. vol met additieven, zinvol werk en dat persoonlijke ontwikkeling een dagelijkse activiteit wordt.

Omarm de angst

De uitdaging van deze tijd is om de angst te omarmen i.p.v. te bestrijden. Angst is een signaal van groei. Geef de angst de ruimte door mensen zinvol werk te laten doen waarin ze zich kunnen ontplooien, zorg beter voor de natuur, onderzoek de oorzaak van ziekten i.p.v. symptoombestrijding. Liefde komt tenslotte voort uit transformatie van angst. Nelson Mandela zei tijdens zijn inauguratie dat onze diepste angst is dat we oneindig machtig zijn. Laten we die macht dan ook gaan gebruiken.


1.636 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Column. Bookmark de permalink.