Bijzondere arbeidsvoorwaarden

The Next Web heeft op haar blog een overzicht van 12 technologie bedrijven met hele bijzondere arbeidsvoorwaarden. Niet alleen hebben deze bedrijven in veel gevallen bijzondere locaties, maar er zitten veel meer zaken in die opvallend zijn.

Persoonlijk dacht ik recent te horen van het eerste bedrijf dat vakantiedagen had afgeschaft. Evernote heeft namelijk geen vakantiedagen meer, zo meldde de CEO in de NY Times en ook Netflix (net 900 medewerkers niet klein meer te noemen, kent ongelimiteerde vakantie). Dit is blijkbaar heel normaal, want ook Automattic, Ask en Zynga hebben die niet. Je mag zoveel vakantie nemen als je wilt, als je maar geweldige dingen doet en je werk af is.

Verder zijn er bedrijven waar je je huisdier mee naar het werk mag nemen (lastige, gezien dierenallergieën weet ik niet of ik daar nu zo heel enthousiast over zou zijn).

Bij AirBnB hebben ze b.v. ook een dress up friday, waarbij men gekleed gaat als b.v. Mad men of zoiets. Altijd goed voor de sfeer. Ook hebben ze een 2000 dollar vakantiebudget.

Ouders en ouderschap

Een aantal bedrijven heeft ook bijzondere ouder- en ouderschap voordelen. Zoals Facebook die 4 maanden ouderschapsverlof kent, 4000 dollar baby cash voor als hij geboren is en de kosten voor kinderopvang en adoptie vergoed.

Dat doet Google trouwens ook, die vergoeden tot 5000 dollar aan advocaat kosten bij een adoptie. Daarnaast heeft Google ook alles op het campus, van zwembaden tot olie-vervangen voor je auto en massages.

Eten

Bijna alle top bedrijven geven gratis maaltijden, uiteraard biologisch. De meeste in ieder geval ontbijt en lunch, vaak ook nog diner en de meeste hebben dan natuurlijk een sportschool intern of een abonnement op de sportschool erbij om te voorkomen dat men niet meer fit is.

Nederlandse voorbeelden?

Ik ben benieuwd welke Nederlandse bedrijven er zijn met bijzondere arbeidsvoorwaarden. Ik weet dat Schuberg Phillis ook een uitstekend, gratis, restaurant heeft voor zijn medewerkers. Ik begreep dat Afas ook een hele bijzondere organisatie is. Welke organisaties zijn nog meer de moeite waard? Zou er interesse zijn als ik hier een serie over zou maken?


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
4.746 views | Reageer (3 reacties) Dit bericht is geplaatst in Beleid, Beloning. Bookmark de permalink.
 • Victorvanzuydewijn

  Ik weet dat het bij Byte in Amsterdam ook goed toeven is. Ze zitten op de dam, wekelijks een massage, gratis lunch en regelmatig een buitenlands uitje. Ook hebben (hadden?) ze een klimwand en hangmat op kantoor. Het dokters met uitzicht over Amsterdam. De borrels en bbq’s noem ik niet want die zijn bij Internetvlubjes al bijna standaard.

 • Keimpe

  Beste Bas, Lees net dat je schreef dat: “Meer dan de helft van Nederland valt (gelukkig) niet onder CAO’s.” Los van je mening (gelukkig) hoop ik echt dat je meer van je vak weet dan je met deze quote laat zien. Zo’n 80%-85% van de werknemers in NL valt onder een cao. In werkgevers gerekend kan dit getal anders liggen maar al het onderzoek dat ik ken komt uit op dezelfde orde van grote.
  Keimpe

  • Beetje jammer en ook erg vreemd dat je op een discussie in Linkedin hier moet reageren op een comment die niemand anders in Nederland zal begrijpen, maar ook enige kennis van online kan je dus niet verweten worden. 

   Het is verder erg spijtig dat je blijkbaar meer kijkt hoe je iemand onderuit kan halen dan naar de vraag wat iemand bedoeld kan hebben, want je reactie is gewoon niet waar. Ik stel de ongeveer de helft van Nederland, daarmee doel ik natuurlijk op de beroepsbevolking (ik zei ook expliciet Nederland, niet werknemers), jij maakt daar meteen loondienst verbanden van, zijn twee fundamenteel andere begrippen. Aangezien alleen al meer dan 1 miljoen van de 7 miljoen mensen zelfstandig zijn kan je 20%-25% niet kloppen (zeker als je daar de 6% werkloosheid bij optelt). Daarnaast is de vraag wat onder CAO valt, ik doel uiteraard niet op de niet algemeen verbindende CAO’s, zoals bijvoorbeeld die van de ICT. Die worden namelijk toch door geen enkele ICT partij gevolgd. Als je dat op gaat tellen met de rest van de niet CAO sectoren kom je snel aan half Nederland, maar het kan natuurlijk ook 60% zijn die er niet onder valt.