Boekreview Het Informatieparadijs – Guus Pijpers

Het nieuwste boek van informatiedeskundige Guus Pijpers heet Het Informatieparadijs. Hij heeft het zelf al eerder op dit blog gepreviewd onder de titel Het Nieuwe Weten en Wegwijs in het informatieparadijs. Zijn boek gaat over het omgaan met informatieoverload. Zijn tip: vaker offline. Lukt dat je niet stel dan een informatiecoach aan. Een nieuwe functie die mensen weer moet helpen ‘normaal te werken’. Vertrouw ook op eeuwenoude mechanismen, zoals mensen om je heen die voor jou relevante informatie aanreiken. Uit zichzelf. Hier een preview met de eerste 10 pagina’s van het boek.

Van informatie naar kennis

Omgaan met informatie is één ding, maar de slag om er kennis van te maken is een heel andere. Daarbij speelt de context van de ontvanger van informatie een sleutelrol. Wat is zijn ervaring, wat is zijn referentiekader? Dat is bepalend hoe informatie wordt geïnterpreteerd en of het van waarde is. Graag pas ik dit mechanisme toe op het boek van Guus zelf. Het is voor mij informatie. Waar in mijn referentiekader krijgt het plaats? Natuurlijk, temidden van de andere door hem geschreven boeken en de leeslijst van de Lifehackingshop. Maar ook in ‘dieper filosofisch werk’, zoals het baanbrekende werk van Arnold Cornelis.

Filosofisch zelfportet

Samen met Cornelis’ boeken Logica van het gevoel en Rustpunten van de geest vormt De vertraagde tijd een trilogie. Dit laatste boek is ‘op een treetje hoger’ een perfecte ‘samenvatting’ van de moraal van Het Informatieparadijs. Ik citeer: “Het gaat om een filosofisch zelfportret van de mens bij de eeuwwisseling. De klacht over de steeds hogere werkdruk en over stress toont hoe we gevangen zitten tussen twee definities van tijd: de tijd van de externe sociale klok en de tijd van de interne klok, het verborgen programma van zelfsturing en ontwikkeling in ieder mens. Als de externe klok steeds sneller loopt, is aanpassing aan de eigen interne klok een catastrofaal leerproces, want hoe sneller je interne klok, hoe korter je leeft, hoe minder je leert, minder mogelijkheden je ontwikkelt en hoe minder geluk je ervaart. Want hoe meer tijd, hoe meer mogelijkheden hoe meer mogelijkheden hoe meer geluk. Aan de limiet vernietigt de externe klok ons intern zelfsturingsysteem wanneer het tikken tot nul wordt gereduceerd, omdat we voor nadenken geen tijd meer hebben.”

Aandacht

De inzichten, tips & tricks uit Het Informatieparadijs zijn voor mij een praktische invulling van het gedachtengoed van Arnold Cornelis. Ken je iemand voor wie dit wellicht ook geldt, tip hem of haar dan persoonlijk. Echte aandacht van echte mensen, daarvan krijgt niemand ooit genoeg.

Heb je behoefte aan meer informatie? Echt? Lees dan hier het persbericht (download) van uitgever Haystack over Het Informatieparadijs.


Over Sam van Buuren

Sam van Buuren is ondernemer, docent, spreker en auteur gericht op Het èchte Nieuwe Werken. Dat speelt zich af tùssen mensen en tùssen organisaties. Daarbij ontstaan nieuwe organisatie- en werkvormen. Zijn meest recente initiatief: Nederland Werkt Online.nl. Mede-initiatiefnemer van Het Normale Werken blog.
3.252 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Boeken. Bookmark de permalink.