Boekreview Society 3.0 – Ronald van den Hoff

HNWb was onlangs al aanwezig bij de launchparty, nu dan ook een review van het boek Society 3.0 van Ronald van den Hoff. Het is met een website, app, linkedin groep en gratis PDF meer dan een boek van 451 bladzijden alleen. Ronald zet in drie delen zijn humanocentrische visie op overheid, maatschappij en organisaties uiteen. Moraal: ‘mensen zijn startpunt voor organiseren in plaats van eindpunt van organisaties’. Een moraal die wat mij betreft zeer relevant is (zie ook de ankeiler van dit weblog rechtbovenaan elke pagina). Het boek is een oproep tot verandering door een onafhankelijke, belezen, ervaringsdeskundige ondernemer die dit alles ‘hardop schrijft’. Het is opgedragen aan ‘wereldmensen’ die online (samen)werkend met inzet van sociale media de maatschappij naar een hoger plan moeten tillen. Het valt daarmee in de categorie ‘kritische managementfilosofie’. Het biedt, anders dan andere boeken in dit genre, ook concrete aanknopingspunten ‘hoe nu verder’. De kwalificatie ‘doe-boek’ in de flaptekst gaat me echter iets te ver. Het aantal omschreven acties is talrijk en logischerwijs ondiep uitgewerkt. In diverse aan dit boek gerelateerde online netwerken en offline masterclasses wordt op concrete uitwerking aangestuurd. Al met al toch compleet, niet als doe-boek, maar als doe-community. En dat is natuurlijk wel weer heel erg 3.0.

Een beknopte toekomst van alles

Het boek wortelt in het gedachtegoed van vijf van mijn favoriete auteurs: Ronald Coase (The Nature of the Firm), Don Beck (Spiral Dynamics), Arnold Cornelis (Logica van het Gevoel), Alexander Osterwalder (Business model generatie) en alhoewel niet in het boek genoemd, Ken Wilber (Een beknopte geschiedenis van Alles). Mijn inspiratie van hun werk heb ik eind vorig jaar samengevat in een pecha kucha met als titel ‘ik weet zeker dat…’. Met daarin dezelfde lijn van redeneren als in Society 3.0. Niet geheel verwonderlijk ben ik uitgesproken fan van hetgeen nu vele malen uitgebreider, levendiger en gedetailleerder door Ronald in Society 3.0 is opgetekend. Er is nu nog maar één boek wat je hoeft te lezen om de (inter)nationale rode draad in ontwikkeling van maatschappij, organisatie, mensen en technologie te begrijpen. Een boek dat ook zonder deze voorkennis toegankelijk is voor mensen die bij willen zijn op het terrein van macro-, meso- en micro-economisch ontwikkelingen. Zo bezien beschrijft het boek een ‘beknopte toekomst van alles’.

Organiseren 3.0

Bovenop dit impliciete theoretisch fundament werkt Ronald toe naar de climax: ‘mensen zonder grenzen die geld verdienen door zichzelf in dynamische waardeketens te organiseren met inzet van online tools en sociale media’. Daarbij ‘zombie-bedrijven’ ver achter zich latend. Vooral als het om zakelijke dienstverlening gaat. De zombie-economie, gebaseerd op schaarste en gerund door de gevestigde orde, wordt in het eerste deel van het boek vakkundig gefileerd. En dat is verfrissend. Waar veel andere management- en organisatieboeken zich laten verleiden tot ‘doelgroep schrijven’ en managers aanspreken met concepten die nooit of te nimmer in corporations een plaats kùnnen verwerven, wordt ‘die wereld’ direct bij het grofvuil gezet. Een hele verademing. Sociale media en online software zijn in handen van professionals immers een direct substituut voor ‘de hierarchie’. Organiseren vindt plaats tùssen mensen en niet perse ìn organisaties. Kennis is overal, vooral buiten organisatiemuren, en zal zich bundelen op knooppunten van (virtuele) netwerken. Voor hen die hierin vandaag-de-dag nog geen ervaring hebben opgedaan schetst het boek een gitzwarte toekomst. En dat geeft te denken voor heel veel organisaties die hun eerste stappen op het gebied van online werken en sociale media nog moeten zetten. Het geeft evenzoveel te denken voor auteurs (en lezers) van managementboeken die suggereren (aannemen) dat Enterprise 2.0 een reëel toekomstscenario is. Helaas, met een beetje bloggen, twitteren en linkedin’en ga je het niet redden. Er rest dan hooguit een bijrol in the mesh van wereldburgers die het organiseren 3.0 wel hebben begrepen.

Begin nu

Het boek eindigt met de oproep aan wereldmensen, nu te beginnen met innovatie van hun businessmodel. Zowel het transactionele- als het sociale deel daarvan. Liefst buiten de bestaande orde, met een disruptive bypass. Ikzelf doe mijn best deze raad op te volgen en ook anderen te helpen hun business te verfrissen. De HNWb Day die op 20 september plaatsvindt krijgt ook langs de lijnen van Society 3.0 inhoud. Daarnaast organiseert Society 3.0 lab diverse events om de vertaling naar een ieders praktijk te maken. Geen enkel excuus derhalve om niet tot actie over te gaan.

Managementboek van het jaar

Aan het eind van het boek blikt Ronald (fictief) terug vanuit het jaar 2021. Ik doe dat ook: “Society 3.0 werd in 2011 uitgeroepen tot ‘Managementboek van het jaar’. Het bleek een fantastische contradictio in terminis. De jury besefte dat toekenning direct het einde van deze zombie-prijs zou betekenen. Ook Ronald werd voor een dilemma geplaatst: gaan of niet? Zijn dankwoord was geschreven door ‘zijn wereldmensen’ aan wie hij de prijs opdroeg. Sindsdien wordt jaarlijks diezelfde rede in alle Seats2meet vestigingen wereldwijd herhaald als bestendige lofzang op de uitgangspunten van onze smart, sustainable & sharing society.”


Over Sam van Buuren

Sam van Buuren is ondernemer, docent, spreker en auteur gericht op Het èchte Nieuwe Werken. Dat speelt zich af tùssen mensen en tùssen organisaties. Daarbij ontstaan nieuwe organisatie- en werkvormen. Zijn meest recente initiatief: Nederland Werkt Online.nl. Mede-initiatiefnemer van Het Normale Werken blog.
6.732 views | Reageer (13 reacties) Dit bericht is geplaatst in Boeken en getagd, . Bookmark de permalink.