BYOD: het mag

Een paar maanden geleden sprak ik op het BYOD event. BYOD staat voor Bring Your Own Device. Ik sprak daar (als niet techneut) voor een groep IT managers en implementatie adviseurs over de veranderende situatie op technisch gebied door de nieuwe manieren van werken. Grote groepen jongeren willen hun eigen telefoon, laptop, iPad en zo kunnen kiezen of meenemen naar werk. We zitten inmiddels in een situatie waarin onze gadgets thuis beter zijn dan op het werk en vooral: gebruiksvriendelijker.

Nu blijkt uit onderzoek van Citrix dat het merendeel van de werkgevers in Nederland het inmiddels toestaat dat je je eigen apparaten gebruikt op het werk. Op zich verbaasd me dat niets, bij heel veel MKB’ers is het namelijk niet meer dan normaal dat je een eigen laptop hebt en als je er één van de zaak wilt dat dat een kwestie van onderhandelen is. Bij telefoons is daar vaak niet eens over te onderhandelen, die heb je gewoon zelf één en je declareert maar.

Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de werknemers een eigen smartphone gebruiken op de werkvloer. Ook privé laptops (73%), tablets (62%) en PC’s (52%) van werknemers worden ingezet voor werkdoeleinden.

Bij deze cijfers stel ik me wel even een vraag. Immers, er staat: van de werknemers, maar ik denk dat men bedoeld: van de bedrijven. De grootste bedrijven hebben vaak namelijk juist policies die het verbieden. Ik denk dat de auteur hier een ‘journalistieke vrijheid’ heeft genomen die hij niet had moeten nemen.

Ook blijkt slechts 6% van de bedrijven medewerkers te verdienen thuis te werken. Dat lijkt me wat laag, hoewel, de meeste mensen werken wel thuis. Dat noemen we dan vaak overwerk…

Voor mij is BYOD een belangrijke ontwikkeling. De productiviteit neemt er sterk door toe, omdat je de telefoon en de laptop gebruikt waarmee je het prettigste werkt. IT afdelingen vinden het natuurlijk verschrikkelijk, want ze moeten plots servicegericht worden naar hun eigen bedrijf toe en kunnen niets meer afdwingen.

De eerste stap is natuurlijk dat alle machines softwarematig met elkaar kunnen communiceren. Er moet dus gezorgd worden dat alles draait op zowel Apple als Windows en eigenlijk ook Linux.

Daarnaast is er in deze hele trend nog een belangrijke ontwikkeling die bijna alle organisaties over het hoofd zien. Bijna iedereen is het er namelijk wel over eens dat de tools die we nu gebruiken niet de tools zullen zijn die we over 5 jaar gebruiken. Zowel qua communicatietools veranderd er veel. Twitter bestond 5 jaar geleden nog niet en of het over 5 jaar nog bestaat kan niemand met zekerheid zeggen. Ook als het gaat om interne sociale netwerken en kennismanagement systemen gaan de ontwikkelingen zo snel dat we zeker weten dat de tools van nu over een paar jaar achterhaald zijn. Toch is bijna niemand bezig met open standaarden en dataportability. Een groot probleem, want daarmee wordt er dus opnieuw een ‘vendor lock in’ gecreëerd waardoor je straks niet de beste software kan aanschaffen, omdat de overstapkosten vele malen hoger zijn dan wanneer je bij je huidige leverancier blijft. Een echt open standaard zou een eis moeten zijn bij elk nieuwe pakket. Ook maakt dat het ‘beschikbaar maken op elk device’ een stuk eenvoudiger.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
6.591 views | Reageer (10 reacties) Dit bericht is geplaatst in Cijfers en feiten. Bookmark de permalink.
 • Pingback: Tweets die vermelden BOYD: het mag | HNWB -- Topsy.com()

 • Anoniem

  Bas, goede observatie! Door online applicaties te gebruiken via de browser is het onderliggend besturingssysteem per device overigens niet meer boeiend. Data is vervolgens via API’s onderling uitwisselbaar. De uitdaging waarvoor de door jou toegeproken ICT’ers staan heb ik ooit proberen op te schrijven onder de titel ‘Framework ICT-Management 2.0’: http://bit.ly/950xuY

  • Niet helemaal Sam. Het gebruik van de browser is natuurlijk een stap in de goede richting, maar dat maakt het nog niet geheel compatible. Flash sites (drama’s natuurlijk), maar ze bestaan en werken dus niet op ipads of iphones. Ik heb ooit een site gezien waar geen knop klikbaar was op een Linux bak.

 • Flauw, maar je gebruikt regelmatig BOYD i.p.v. BYOD 😉 Verder een mooi stuk Bas… En goeie nieuwe tools ontwikkelen zich wat mij betreft wel richting dataportability, in ieder geval wat de import betreft, mooie voorbeelden; mailchimp en ZOHO die dat bijvoorbeeld prima doen.

 • Het zou fijn zijn als werkgevers behalve het oogluikend toestaan, hun voordeel er mee gaan doen. Geef medewerkers desnoods een budget om hun eigen Bricks en Bytes aan te schaffen! Meer BYOD, Meer Webbased, Minder IT afdeling en meer ruimte voor begeleiding van gebruikers ipv het eeuwige brandjes blussen. Minder IT Budget, meer ouptut van werknemers die tevreden zijn, klinkt als Win Win…

  • Eens, gelukkig zie jet het ook steeds meer beleid worden. In Werken Nieuwe Stijl schrijf ik ook al dat we uiteindelijk naar een ‘werkplek budget’ zullen gaan, net als een ‘mobiliteitsbudget’. De vergelijking is ook makkelijk te trekken.

   Ooit hadden we ‘een Golf of Passat van de zaak’. Later kregen we een lease budget en mochten we onze eigen auto kiezen. Nu hebben inmiddels een aantal organisaties een mobiliteitsbudget, auto, trein, fiets, het is de keuze van de werknemer.

   Dat denk ik dat we ook zien met werkplek. Nu allemaal dezelfde laptop. Inmiddels al menige organisatie met ‘kies je laptop uit 5 types’. Langzaam zie je steeds meer ‘kies je eigen laptop, hier is budget’. Vooral met telefoons zie je dit nu gebeuren. De toekomst: hier heb je een werkplek budget, kies je eigen laptop, telefoon, bureaustoel, ipad, etc’ van het totale budget. Daar zal het voor een behoorlijk deel in de toekomst naar toe gaan.

   Vergeet echter niet dat we komen uit een tijd van ‘controle’ en ‘vaste systemen’. IT is nog relatief jong en je moet eerst standariseren om het vrij te maken. Er kan gewoonweg nog heel veel niet, omdat het systeem per sé op windows moet draaien. Het probleem is dat je nu alles wat je doet voor alle systemen toegankelijk moet maken, maar IT sputtert natuurlijk tegen. Het lijkt namelijk initieel onbeheersbaar (dat is het niet, maar zo voelt het wel).

 • Pingback: Het werkplekbudget | HNWB()

 • A De Kok

  Beste Bas, laat ik me even voorstellen mijn naam is André de Kok ik ben zo’n IT’er van de oude stempel. In mijn werk als CIO bij een gemeente Eindhoven zie ik dagelijks hoe belangrijk de discussie rondom BYOD aan het worden is. De vraag die daarachter ligt wat mij betreft is of we niet dezelfde ervaring gaan meemaken als we destijs hebben gehad met de introductie van de PC en BOYS (Bring your own software). Veel van die ervaringen hebben geleid tot inzichten die nu, nu er nieuw speelgoed is, welhaast vergeten lijken te zijn. Zo blijkt een oude wijsheid, kennis kun je wel maar ervaring kan je niet overdragen die moet je zelf ondergaan. 

  vr.gr André de Kok
  CIO Gemeente Eindhoven

  • André, dank je voor je reactie. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik werkelijk geen idee heb welke discussie je het over hebt wat betreft bring your own software. Nu loop ik niet zo lang mee als jou ongetwijfeld, maar ik dacht de begintijd van de PC’s via mijn ouders nog redelijk meegemaakt te hebben. Wij hadden een Philips XT, mijn vader een Apricot (de tegenhanger van de Apple), dus ik heb wat meegekregen. Maar je eigen software heb ik nooit enige discussie over gehoord bij enige organisatie (en mijn moeder gaf computercursussen, wordperfect3.3 en zo). Dus ik heb werkelijk geen idee waar je het over hebt en vraag me af of die discussies breed gevoerd zijn of toevallig enkel in de organisatie waar jij werkzaam was.

   Ik begrijp echter uit je opmerking dat je er niet in gelooft. De vraag is altijd: kan het niet, kon het niet, of kan jij het niet? Wat ik bedoel te zeggen is: soms konden dingen niet, maar nu wel. Tijd haalt veel oude dogma’s in. Er was een tijd dat het onmogelijk was om met een gemengd systeem van Mac en Windows te werken. Ik heb nog bij een bedrijf gewerkt waar we het hadden en het was een hel. Nu is het heel goed mogelijk, geen enkel probleem. Zelfs grote banken (IT technisch niet bepaald de meest vooruitstrevende organisaties) doen het hoorde ik laatst. 

   Het enige wat ik met 100% zekerheid weet is dat er maar één reden is waarom het niet kan: legacy systemen. Dat wil dus niet zeggen dat je het nu moet kunnen, maar wel dat je er naar moet streven dat het over 5 jaar kan. Nu weet ik dat gemeentes zich in het verleden nogal hebben laten naaien en behoorlijk domme besluiten hebben genomen op IT gebied (de duopolie die er is rondom het GBA systeem bijvoorbeeld), maar dit zou een mooie gelegenheid zijn om de fouten uit het verleden definitief op te lossen. Het enige wat daarvoor nodig is is een beetje visie en doorzettingsvermogen, en de bereidheid oude dogma’s overboord te zetten of opzij te stappen ten faveure van iemand die daar wel toe bereid is. Ik weet zeker dat als je met een paar slimme koppen die jullie in Eindhoven meer dan genoeg hebben bij elkaar gaat zitten dat je er heel snel een oplossing is die goed werkbaar is.

 • S.Yalcin

  Uit dit onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de werknemers een eigen smartphone gebruiken op de werkvloer. Ook privé laptops (73%), tablets (62%) en PC’s (52%) van werknemers worden ingezet voor werkdoeleinden.

  – Het gaat hier om zaken als een applicatieplatform voor enterprise mobility waarmee enterprise-ontwikkelaars applicaties kunnen bouwen die bedrijfsgegevens ontsluiten voor mobiele werknemers, op elk apparaat en op elk moment.
  Maar ook het ontsluiten van software voor mobiele apparaten, zodat gebruikers altijd en overal op bedrijfsprocessen kunnen reageren, denk aan workflowitems, waarschuwingen, urenregistratie en reisverzoeken die om onmiddelijk handelen vragen.
  En nog veel belangrijker is het beheren en beveiligen van mobiele apparaten die er binnen de bedrijfstak bestaat. Je wilt natuurlijk niet dat bedrijfsgevoelige informatie op straat komt te liggen zodra je een mobiel apparaat kwijt bent.  

  Wat ik bedoel te zeggen is: soms konden dingen niet, maar nu wel. Tijd haalt veel oude dogma’s in.
  – Inderdaad, denk aan SAP/Sybase Mobility, wat al de bovenstaande zaken mogelijk maakt.