CAO’s met de OR afspreken: een positieve ontwikkeling

63159377 - little newborn chicken sitting on whole eggNa de Jumbo heeft nu ook de Action een CAO afgesproken met de OR, zonder de vakbonden. Een hele positieve ontwikkeling die wat mij betreft waar ik al vele jaren geleden voor heb gepleit en toen geheel vergruisd werd.

De reden is eenvoudig, ik ben een democraat. En in een democratie dient de meerderheid van de stemmen uiteindelijk te bepalen wat er gebeurt, waarbij natuurlijk rekening gehouden moet worden met de belangen van de minderheid.

Het probleem van de huidige situatie: de vakbonden hebben geen meerderheid van de mensen als lid, bij lange na niet. In sommige gevallen hebben ze zelfs geen marginale minderheid, zoals bij de Action. De cijfers op een rij:

Dit artikel in de Telegraaf geeft cijfermatig mijn probleem met vakbonden weer.

  • Action heeft 15.000 medewerkers
  • Het FNV heeft 200-300 leden die bij de Action werken
  • Dat is is tussen de 1,3% en 2% van het aantal werknemers.
  • Daarvan heeft 20% gestemd in de ledenraadpleging
  • Dus maximaal 0,4% van de werknemers zou het gehele beleid bepalen voor de rest.

Nu hoor ik vaak de complete, totale, asociale retoriek dat men ‘dat maar lid moet worden’, maar zo werkt een democratie niet. Dat is net zo belachelijk als ze zeggen dat je lid van een politieke partij moet zijn om te mogen stemmen. Dat is het Chinese model, niet het westerse.

Als je als vakbond niet voldoende waarde toevoegt om voldoende leden te werven, moet je eerst eens naar jezelf kijken waarom dat zo is. En kom dan niet met dooddoeners als ‘jongeren willen zich niet meer verbinden’, want ik zie overal verbindingen ontstaan, maar inderdaad niet met hiërarchische organisaties zoals vakbonden die ook nog eens geen waarde toevoegen aan hun leven.

 Ondernemingsraad

Iedereen die voor een organisatie werkt mag stemmen voor de ondernemingsraad. Dat is dus een 100% vertegenwoordiging.

 

Dat wil niet zeggen dat dit model niet voor verbetering vatbaar is.

Ondernemingsraden bevatten niet altijd de beste medewerkers die er het meest geschikt voor zijn. Tot voor kort was lidmaatschap van de OR nog wel eens negatief voor je carrière. Aangezien de OR ook nauwelijks iets te zeggen had lieten veel mensen die er uitermate geschikt voor zijn het gaan. Hoewel dat de afgelopen jaren al veranderd is, door onder andere de rechten rondom grote verkopen en overnames, kan het beter. Als deze ontwikkeling zich doorzet zal het beter gaan, want men heeft plots een belang om in de OR te gaan zitten.

Ondernemingsraden hebben niet altijd evenveel kennis van beloningssystemen en kosten. Daar zijn twee oplossingen voor: opleidingen en advies. Die opleidingen zijn er genoeg, doorgaans heeft een OR hier ook budget voor, of ze ook gevolgd worden weet ik niet. Het advies, daar liggen kansen voor…. de vakbond.

Als het goed is heeft de vakbond (hoewel als je kijkt naar de voorstellen ik dat regelmatig betwijfel) hier verstand van. In plaats van te vechten tegen deze onvermijdelijke trend zou de vakbond zich ook kunnen opstellen als een partner van de OR om ze bij te staan in de onderhandelingen. Een adviesdesk, een trainingsinstituut en een mediator. Daar is behoefte aan in dit nieuwe model.

Of men deze rol zal pakken is sterk te betwijfelen, van eerste naar tweede viool is emotioneel pijnlijk en toegeven dat je rol gemarginaliseerd is, kunnen maar weinig mensen. Toch is er een serieuze behoefte aan partijen die inhoudelijke kennis van zaken hebben en weten hoe ze dergelijke onderhandelingen moeten aanvliegen in dit nieuwe model dat niet alleen democratischer is, maar vooral ook grote kansen biedt om de lonen te laten stijgen met de productiviteit en winstgevendheid van een organisatie. Iets dat de vakbonden al tientallen jaren niet voor elkaar hebben gekregen!


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
1.417 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.