De crisis van 2025 leidt tot een basisinkomen

2025Vorig jaar vroeg ik op basis van het boek De Ontdekking van de Toekomst van Prof. Dr. Wim de Ridder waar de crisis van 2025 over zou gaan. Op basis van historische golfbewegingen krijgen we rond 2025 (give or take 3 jaar) een culturele revolutie. Dit is het soort revolutie als in de jaren ’60, waarbij bijvoorbeeld vrouwen gelijke rechten hebben gekregen. Mijn vraag vorig jaar was: waar zou deze revolutie over kunnen gaan? Hoewel er ook veel hele boeiende onderwerpen aangesneden werden (wereldburgerschap en (on)sterfelijkheid denk ik dat ik het antwoord heb op basis van de boeken van futurologen die dit jaar zijn uitgekomen: het basisinkomen.

Het basisinkomen

Het basisinkomen is zeg maar een AOW voor iedereen. Zonder tegenprestatie krijgt iedereen een bestaansminimum. En let wel: een minimum. De rest van de sociale zekerheid wordt vervolgens (nagenoeg) geheel afgebouwd. Straffen voor verdiensten echter ook. Dus niet zoals de bijstand dat je elke euro die je verdient in moet leveren. Net als bij de AOW kan je er gewoon bij werken en betaal je over wat je met dat werk verdient.

Iedereen praat er over

In Metamorfose van Prof. Dr. De Ridder, het vervolg op De ontdekking van de toekomst, gaat het kort over het basisinkomen. Hij neemt nog geen stelling dat het er gaat komen, maar de grote veranderingen op de arbeidsmarkt geven er misschien wel aanleiding toe. Het staat in ieder geval in het boek vermeld en dat zegt al iets.

Farid Tabarki heeft in zijn boek Het einde van het Midden ook over het basisinkomen. Farid zegt ook nog niet dat het ‘onontkoombaar’ is, maar wel dat het wel eens de grote oplossing zou kunnen zijn voor de extreme druk op het middenkader. Om de middenklasse. Op dat wat een land vaak bij elkaar houdt, want dat is de middenklasse.

In Nooit Af! van Martijn Aslander en Erwin Witteveen gaat het niet alleen over het basisinkomen, maar ze nemen zelfs stelling dat het er gaat (en moet) komen. Wel stellen ze voor te experimenteren, want volgens de nooit af mentaliteit moet je natuurlijk niet een compleet vol door ontwikkeld plan maken.

Burgerinitiatief

De politiek? Die is er nog lang niet klaar voor. Enige tijd geleden hag ik het genoegen even kort te spreken met een (inmiddels oud) fractievoorzitter in de Tweede kamer van een van onze partijen. Hij geloofde er in, als één van de enige, maar wel pas ver 25 jaar. Niet in 2025… Maar… nu is er een burgerinitiatief dat al voldoende handtekeningen heeft. Dat het in 2018 wil invoeren. Het initiatief heeft al voldoende handtekeningen!

Ik geloof niet dat het in 2018 zal worden ingevoerd, ik geloof niet eens dat het goed is als dat gebeurt. Het feit dat er nu echter dit soort initiatieven zijn, zegt mij dat de geesten er in 2025 (give or take 3 jaar) er echt rijp voor zijn.

Het hernieuwde sociale stelsel

De crisis van 2025, de grote culturele verandering, zal gaan over het hernieuwde sociale stelsel. Zal gaan over vertrouwen i.p.v. wantrouwen (want dat is waar het basisinkomen voor een groot deel over gaat) en zal dus gaan over het invoeren van een universeel basisinkomen voor iedereen.

Denk ik….

 

 

 


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
2.003 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Visie. Bookmark de permalink.