Fabrieken zijn verdwenen, kantoren zijn next

Werkend Nederland heeft gesproken. De resultaten van de 4e editie van Het Nationale Werkplek Onderzoek 2011 zijn bekend: u wilt naar kantoor en werken achter een bureau. Temidden van collega’s wiens schouderklopjes u gretig in ontvangst neemt. Met wie u graag lunchwandelt voor frisse lucht. Logische uitkomst van een onderzoek in opdracht van een arbodienst, kantoorinrichter en facilitair bedrijf. Met een hoog ‘wij van WC-eend’ gehalte. Uitgevoerd onder een ‘representatief’ deel van kantoorhoudend Nederland. Meer dan 1000 respondenten mochten iets zeggen over hun kantoorwerkplek. Je hoeft geen fraude te plegen om onderzoeksresultaten te fingeren of naar je hand te zetten. Lees gewoon How to Lie with Statistics uit 1954 en klaar ben je. Op zich wel goed natuurlijk zo’n tegengeluid tegen de 100% flexwerkende ‘Nieuwe Werken Kerk’. Maar het blijft knagen, die slogan van de initiatiefnemers van het ‘open en objectieve onderzoek’ naar ‘meer mens op kantoor’. De blogpost met het persbericht is geïllustreerd met een foto van het kantoor van Amerikaanse Zappos. Daar zitten blijkbaar mensen op hun werkplek zwaar ongelukkig te wezen. Laat Zappos nu net een online bedrijf zijn (zonder fysieke winkelmeters) dat wereldberoemd is omdat ze werkelijk alles anders doen. Met veel succes. Mijn mening: fabrieken zijn verdwenen, kantoren zijn next. Hieronder verslag van eigen veldonderzoek uit 2008.


Over Sam van Buuren

Sam van Buuren is ondernemer, docent, spreker en auteur gericht op Het èchte Nieuwe Werken. Dat speelt zich af tùssen mensen en tùssen organisaties. Daarbij ontstaan nieuwe organisatie- en werkvormen. Zijn meest recente initiatief: Nederland Werkt Online.nl. Mede-initiatiefnemer van Het Normale Werken blog.
3.403 views | Reageer (6 reacties) Dit bericht is geplaatst in huisvesting, Onderzoek, Visie, Werkplek. Bookmark de permalink.
 • Redactie newnews.nl

  Sam,

  Wow, toch een wat ongenuanceerd beeld van ons onderzoek, geheel naar jouw eigen interpratatie van wat wij echt schrijven. Ook niet gek voor iemand met een website ‘iedereenwerktonline’ Over de WC-eend gesproken…!

  De cijfers zijn geheel waarheidsgetrouw weergegeven. Jammer dat je insinueert dat wij fraude plegen en statistieken naar onze eigen hand zetten. Dat terwijl je ons niet eens echt kent.

  Over onze slogan; de mens in zijn werkomgeving. Wat is daar mis mee? Werken kun je toch overal en dat is ook waar wij over schrijven en berichtgeven. Maar wel zoals mensen het willen en niet zoals bedrijven het opleggen.

  De foto komt inderdaad van Zappos.com. Inderdaad een online bedrijf die alles anders doet. Weet je wat ze vooral anders doen? Ze laten mensen vrij! En dat is nu net onze boodschap. Mensen wordt veel opgelegd en je moet ze vrij laten in wat ze willen. Geen flexibel of digitaal werken opleggen als ze dat niet willen. Laat ze zelf werken en zelf inrichten zoals zij willen.

  Kortom; dank voor je kritiek en je analyse. Helaas niet overal helemaal zuiver en helaas teveel vanuit je eigen mening en beeld op een werkelijkheid. Mocht je nog eens echt geinteresseerd zijn, neem dan vooral contact op en dan hebben we het er nog eens over.

  Groet,
  Jaap

  newnews.nl

  • Anoniem

   @newJaap Dank voor je reactie. Het klopt toch dat dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van een arbodienst, een werkplekinrichter en een facilitair bedrijf? Ik weet hoe het werkt. Even inhaken op de Week van het Nieuwe Werken, PR- en nieuwsmomentje creeeren, onderzoekje laten doen, 1000 werknemers vragen naar hun werkplekbeleving en verbetermogelijkheden en ineens ‘vindt men in heel Nederland dat…’. En dan hopen op free publicity. Inderdaad, wc-eend onderzoek, gepubliceerd op een schijnbaar objectief blog, met als moraal letterlijk: ‘meer mens op kantoor’… 

   Mijn bedrijf levert online software en socialmedia diensten. Daarmee wordt plaatsonafhankelijk werken mogelijk. Maar dat is geen dogma. Ook op kantoor kan je met online werken al 50% kosten besparen op servers en ICT-beheer. Hetgeen mijn organisatie levert schept inderdaad opties te werken waar je wilt, thuis, op kantoor of onderweg. Vrijheid dus. Geen verplichting. Zo ook de moraal van dit blog: mensen eerst, dan technologie, dan wellicht nog een beetje structuur. En dan wellicht ergens een werkplek, mischien op kantoor. Het gaat toch om mensen en werk. Niet om een kantoor? Jullie onderzoek vraagt paternalistisch aandacht voor ‘de basis die een organisatie moet bieden’. Kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit geen waardenvrije opinie is, maar stoelt op een 1.0 businessmodel: het leveren van produkten en diensten voor ‘lucht, klimaat, stoelen’. Ik vind het fijn te lezen dat je comment een stuk ‘vrijer’ is geschreven dan het persbericht. Daar komt het woord vrijheid niet in voor. Qua beeld van de (werkende mens) werkelijkheid: ik vind mijn inspiratie, naast mijn eigen belevenissen, in boeken als Society 3.0 en blogs als Wikistedia. Moraal: werk en prive gaan door elkaar lopen, bedrijven worden kleiner, organisatiegrenzen vervagen, on/offline waardennetwerken van ondernemende mensen, business en sociale concepten gaan hand in hand. Met technologie als belangrijkste driver. Misschien een idee als NewDirections et al. zijn naam eer aandoet en meebeweegt ipv op de rem gaat staan. 

   Inderdaad, dit betreft de mening van een volslagen buitenstaander.

   • Redactie newnews.nl

    Blijkbaar weet je niet hoe het werkt, want zo is het niet. Het onderzoek is uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau. En hadden we voor de door jouw genoemde publiciteit niet een week eerder moeten publiceren dan? 

    Ik vind het jammer dat je met een bepaalde vooringenomenheid over het onderzoek en onze intenties spreekt. Wij vragen aandacht voor de basis die een organisatie biedt. Jij noemt het paternalistisch, dat woord zou ik in deze context niet aan onze conclusies verbinden. Jij laat je leiden door technologie als driver, wij door wat mensen willen. Niet alleen de progressieven, ook de conservatieven. Die verdienen immers ook een goede werkplek, waar die ook is! Leuk dat je de plekken noemt waar jij je inspiratie haalt. Die zullen je bevestigen in wat je al denkt. Over dogma’s gesproken. Vooruitgang prima, maar ‘zoveel mensen zoveel wensen’. Wij stellen mensen en organisatie voorop en gebruiken technologie als het middel om de wensen mogelijk te maken. 

    ‘Meer mens op kantoor’ dient bovendien geinterpreteerd te worden als aandacht voor meer mens op kantoor. Dat terzijde.
    Ik ben overigens niet zo’n fan van online discussie op deze manier. Ik heb mijn punt en nuance gemaakt voor wat betreft jouw vrije interpretatie van ons onderzoek. Dus wil je nog eens verder ‘discussieren’ ben je van harte uitgenodigd. Al de conclusies en cijfers die wij geven kan ik onderbouwen op basis van ervaringen en onderzoek.

    Jaap
    newnews.nl

    • Anoniem

     @newJaap Ter afronding. Jammer dat je het persoonlijker maakt dan nodig. Ik ageer in algemene zin tegen ‘ingekochte onderzoeken’ (wie betaalt bepaalt). In de vorm van een column. Naar aanleiding van jouw mail met persbericht in mijn inbox. Je wilt aandacht. Je krijgt aandacht. Met mijn ongenuanceerdheid valt het wel mee. Ik verwijs je graag naar deze blogpost: http://nederlandwerktonline.nl/inspiratie/nieuwe-grenzen-voor-nieuwe-werker/ Succes!

    • JaapNewNews… wat een aparte naam trouwens. Maar erg jammer dat je niet gewoon kan toegeven dat de uitkomsten van het onderzoek natuurlijk al vast staan voordat het is uitgevoerd. Onafhankelijk onderzoek? Worden ze niet betaald dan? Zo wel: dan is het per definitie niet onafhankelijk. 

     Als voormalig onderzoeker weet ik heel goed hoe het werkt. Mocht je er niet van op de hoogte zijn: de vraagstelling bepaald de uitkomst. Niet meer, niet minder. De uitkomsten staan al vast, alleen de percentages moeten nog worden ingevuld. En mocht een resultaat zelfs met sturende vraagstelling niet het juiste antwoord geven, dan laten we dat detail graag weg in het persbericht. 

     Wat ik wel heel erg jammer vind in je reactie is dat je stelt dat Sam zich laat leiden door technologie, terwijl als je 10 minuten de moeite had genomen dit blog te lezen je zou weten dat dat niet zo is (hoewel zijn reactie hierboven misschien niet de meest gelukkige is vanuit die optiek). Mensen eerst is het motto. En natuurlijk letten we ook op de conservatieven, iedereen heeft zijn eigen mening en daar ook recht op. Natuurlijk hoeft niet iedereen thuis te werken, ik vind het persoonlijk ook heerlijk één of twee dagen per week op kantoor te zijn. Ik komt er nauwelijks aan mijn werk toe (productie ligt ongeveer een factor 6 hoger buiten kantoor), maar het is enkele dagen per week heerlijk. 

     Maar laten we eens serieus naar de resultaten kijken. Even afgezien van de steekproef van 900 mensen (dus een afwijking van 30% is mogelijk blijkt uit de praktijk). 64% geeft aan een vaste werkplek te willen: hoe verhoud dit zich tussen mensen die nu een vaste en een flexibele plek hebben? In andere woorden: hoeveel procent van die 64% heeft nu een flexibele werkplek? Anders zegt dat percentage natuurlijk helemaal NIETS. Immers, in Nederland willen we altijd behouden wat we hebben. Dus ik zou zeggen: laat eens zien hoe goed je onderzoek is en kom eens met de cijfers achter de cijfers. 

     • Anoniem

      @bvdhaterd Dank voor je aanvulling. Tav ‘serieus kijken naar resultaten’ haal ik graag Arnon Grunberg aan, recentelijk in zijn dagelijkse column op voorpagina Volkskrant: “mens/gedragswetenschap beoefenen obv vragenlijsten -ipv langdurige observatie- is van 0 waarde.”