Gelijk werk, gelijk loon?

leeuwkatEerder schreef ik in mijn stuk over de vraag: heeft de CAO toekomst, nog dat ik me zo verbaasde over de ‘gelijk werk, gelijk loon’ uitspraken die steeds vanuit vakbonden komen. Dan gaat het met name over mannen en vrouwen. De reden dat deze uitspraken me verbazen is omdat ze in hun eigen beleid daar nooit iets aan gedaan hebben.

In het voorbeeld noemde ik al ‘de meerdere CAO’s in één bedrijf’, zoals bij de V&D in extreme mate het geval was. Nu is er weer een mooi voorbeeld waar de vakbonden zelf aangegeven dat gelijk werk zeker geen gelijk loon hoeft te betekenen. En niemand die er vragen bij stelt hoe dat kan.

Overname

Het gaat om dit bericht. Sligro (een oer Hollands bedrijf) wil de drankengroothandel in Nederland van Heineken (toch ook best wel Nederlands) overnemen. Sligro is een groothandel en levert net als Heineken ook drank aan horeca.

Onder het motto: gelijk werk, gelijk loon, zou je denken: geen probleem. Helaas… zie dit stukje tekst.

De vakbonden zien het minder positief in. Jet Grimbergen, bestuurder van FNV Voedselindustrie spreekt van “een ordinaire bezuiniging”. “Al deze medewerkers verliezen hun Heineken-cao en gaan over naar de slechtere Sligro-cao.” De FNV wil zo snel mogelijk in gesprek met Heineken.

We hebben dus gelijk werk, voor gelijke functies, in een gelijke sector, met vergelijkbare partijen, maar… geen gelijk loon. Twee verschillende bedrijven. Dat is het enige verschil.

Dan zijn er twee mogelijke redenen voor dit verschil.

  1. Heineken’s groothandel is veel productiever en kan dus meer betalen
  2. Er is een kruissubsidie van andere onderdelen van Heineken

Indien punt 1 het geval is zou je dit als bond moeten toejuichen. Immers zou dan Sligro ook productiever worden en dan kan je met recht de lonen van alle Sligro medewerkers verhogen.

Indien punt 2 het geval is, is het niet onlogisch dat Heineken dit verkoopt en heb je het zelf veroorzaakt. Immers is er dan een ongelijk speelveld gecreëerd door je niet te houden aan je eigen ‘gelijk werk, gelijk loon’ uitgangspunt.

Conclusie

Ik heb hier een animal farm gevoel bij.

All animals are equal, but some are more equal than others.

Of je gaat uit van gelijk werk, gelijk loon, en je negeert ‘gelijke productiviteit’ en het kan je gaat rigoureus verschillen aanpakken binnen bedrijven, maar ook tussen bedrijven. Of je neemt dit niet meer als uitgangspunt en er moet een maatschappelijke discussie komen wat eerlijk is. You can’t have it both ways.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
1.319 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Beleid, Beloning. Bookmark de permalink.