HNW is het helemaal….

Fokke en Sukke over HNWVandaag is de nationale out of office, volgens BNR. Ik hoorde mede oprichter van dit blog Sam van Buuren al op de radio hier over praten en BNR heeft ook een onderzoek gedaan. Driekwart van de werknemers vind het tegenwoordig fijn, HNW. Dat was nog wel eens anders herinner ik me.

Toen we met dit blog zijn begonnen noemde het wel HNWb. Het Normale Werken Blog. Waarom? Omdat wij het heel vreemd vonden dat je van 9 tot 5 op een plek moest zijn. Dat was toen voor velen nog heel lastig voor te stellen. Nu wil driekwart dus niet anders meer.

Rechten en plichten

Interessant is dat de meeste mensen hun rechten en plichten niet kennen. Nu moet ik zeggen: die zijn ook heel vreemd.

Dat de werkgever verantwoordelijk is voor een ergonomische werkplek weten we wel, tenminste, een krappe meerderheid weet dat. Dat de werkgever echter ook voor een gordijn moet zorgen als de zon binnen schijnt is onbekend en dat als je tijdens een thuiswerkdag struikelt en je been breekt dat een bedrijfsongeval is weten we ook niet. Maar laten we eerlijk zijn… dat is ook niet heel logisch.

Een probleem blijft namelijk dat je als werkgever niet mag controleren achter de voordeur. Je bent dus wel verantwoordelijk voor ongevallen, maar je mag niet controleren of iemand die werkplek ook ergonomisch heeft ingericht. Of dat je, zoals ik zojuist, even op een andere plek in huis hebt gewerkt. Lekker op mijn balkon in het zonnetje.

Misschien zou de vraag nu dus wel moeten zijn: hoe kunnen we de wetgeving beter aan laten sluiten op de nieuwe werkelijkheid?


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
2.885 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Beleid, Normaal werken. Bookmark de permalink.