Horizontale oplossingen

Steeds meer problemen worden horizontaal opgelost, zoals enkele trendwatchers dat noemen. Een interessant fenomeen wat voordelen heeft, maar ook gevaren kent.

Met een horizontale oplossing bedoelen we dat twee partijen een probleem onderling oplossen, beide er beter van worden, zonder tussenkomt van een ‘intermediair’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een klein bedrijf met een tijdelijk cashflow probleem, terwijl een zakenrelatie een tijdelijk overschot heeft. De normale gang van zaken op dit moment is dat partij met tekort leent van de bank en partij met overschot het op een spaarrekening zet. Het verschil tussen de leen- en spaarrente is waar de bank van leeft. Leuk en aardig, maar dit is in veel gevallen nu al 5% en dat is toch wel heel erg veel voor de beperkte rol die men speelt. De oplossing is dus direct uitlenen, een horizontale oplossing in het netwerk.

Nu is hier op zich niets nieuws aan, alleen zijn we dit de afgelopen tientallen jaren vergeten. We zijn vergeten dat we als organisaties er mede zijn elkaar te helpen en we lijken vergeten dat loyaliteit zich terugbetaald. Immers is het nu de ene partij die geld over heeft, maar dat kan wel weer eens omdraaien. Dan is het goed te weten dat je vrienden hebt die je mogelijk bij kunnen staan. Een mooi voorbeeld hierbij is ook Petra de Boevere die haar nieuwe winkel (kosten: 100.000 euro) op een dergelijke manier gefinancierd heeft, ook met ‘horizontale’ oplossingen. Luister hier naar een audio fragment op de NOS radio. Het meest interessante is nog dat ze op deze manier winst maakt op haar lening!

Steeds vaker zie je horizontale oplossingen ontstaan en zien we zelfs nieuwe intermediairs opkomen die deze horizontale oplossingen faciliteren. Denk in het geval van microkredieten bijvoorbeeld aan kiva.org (wat meer charitatief is) of Myc4 (waar je zelf ook aan verdient). U heeft geld over, ondernemers in de derde wereld hebben het nodig, een klein microkrediet is zo gestort. Ook voor crowdfunding zijn er platformen (zoals Kickstarter) en voor auteurs die een boek willen uitgeven (tenpages) en nog veel meer. Je zou zelfs kunnen stellen dat de meeste freelance platformen ook een vorm van horizontale oplossingen zijn, waar de freelancers en de bedrijven gekoppeld worden zonder intermediaire tussenkomst.

In de toekomst zullen we veel meer horizontale oplossingen zien, in gebieden waar we het nooit van verwacht hadden. Ik ben benieuwd welke gebieden jullie zien (nu of in de toekomst) waar ook problemen horizontaal opgelost worden, zonder bijvoorbeeld banken, de overheid of andere grote partijen die er veel aan verdienen.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
3.505 views | Reageer (1 reacties) Dit bericht is geplaatst in Beleid, sociaal kapitaal. Bookmark de permalink.
  • Haha, wat een brakke term weer: horizontaal oplossen. Maar de trend is wel daar. Ik verwacht dan ook dat de oplossingen voor de huidige klimaatproblematiek niet vanuit de overheden gaan komen maar van samenwerkingen binnen de huidige en nieuwe industrie/bussiness.