Internationalisering van arbeid

Een van de hoofdstukken in (R)evolutie van werk (mijn nieuwe boek) is de digitalisering en internationalisering van werk. Een van de platformen die ik daarin noem is Elance, een wereldwijd platform voor freelancers.

Elance heeft nu een mooie ‘global online employment’ monitor uitgegeven over Q3 in 2012. Natuurlijk is dit niet ‘de hele online markt’, maar het geeft een mooi beeld van wat het grootste platform op dit gebied ter wereld ziet gebeuren.

Ruwe cijfers

Om een idee van de omvang te geven: in Q3 (dus in 3 maanden) zijn er 220.000 opdrachten vergeven via Elance en is er voor 50.000.000 dollar voor deze opdrachten betaald. In vergelijking met Q3 2011 (dus een jaar eerder) waren dit 155.000 opdrachten die zo rond de 35.000.000 dollar betaalde.

Groei

Bijzonder interessant is om te zien dat Nederland op de 7e plek staat als het gaat om de posting van het aantal opdrachten op Elance. De 7e plek wereldwijd, voor een klein land als het onze, geeft aan hoe ver wij al zijn met het hele uitbesteden van werk.

Het aantal bedrijven dat in Nederland via Elance mensen heeft ingehuurd is in Q3 van dit jaar zelfs met 70% gestegen. Het aantal Freelancers uit Nederland is zelfs met 114% gestegen en staat nu op meer dan 4.500.

Hoge werkloosheidslanden

Interessant is om ook te kijken hoe deze ontwikkeling is in landen waar nu een extreem hoge werkloosheid is. Daar is een behoorlijke stijging van de inkomsten via Elance te zien. Onder andere Spanje (25,8% werkloosheid); Griekenland (25,1% werkloosheid); Portugal (15,7% werkloosheid) en Kroatië (15,2% werkloosheid) laten in het derde kwartaal van 2012 allemaal een groei zien van respectievelijk 48%, 167%, 101% en 298% ten opzichte van een jaar geleden. Ter indicatie, de life time earnings van Spanje (dus sinds de oprichting van Elance) zijn 1,8 miljoen dollar.

Conclusie

Of er echt een conclusie te trekken is weet ik niet. Behalve dan dat de internationalisering van arbeid toeneemt en dit een van de rapporten is die daar invulling aan geeft. Ook dat Nederland makkelijk omgaat met deze nieuwe vorm van flexibilisering en dat dit ontwikkelingen zijn om in de gaten te houden.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
3.146 views | Reageer (2 reacties) Dit bericht is geplaatst in internationaal. Bookmark de permalink.