Internetloze werkvakantie

Al eerder schreef mede blogger Martijn op dit blog over de werkvakantie. Relaxte productiviteit, aangezien je gewoon kan werken als er internet is.

Recentelijk ben ik echter voor mezelf tot de conclusie gekomen dat ik juist toe ben aan een ‘offline werkvakantie’. Nee, geen gewone vakantie, die komt ook nog. Ik merkte dat ik een stapel vakliteratuur heb die groeide en groeide omdat ik gewoon thuis niet toe kom aan het lezen van boeken. Teveel (online) afleiding. Teveel andere dingen die mijn aandacht vragen. Daarom heb ik ervoor gekozen een ‘inspiratie week’ te doen, geheel offline in the middle of nowhere.

Vakliteratuur

Ik ben iemand die veel waarde hecht aan het bijhouden van ontwikkelingen in verschillende vakgebieden. Boeken zijn en blijven daarvoor belangrijke onderdelen. Engelstalige literatuur luister ik meestal in de file. Dat vind ik veel handiger. Nederlandstalige literatuur komt maar zelden uit op audio formaat en blijft bij mij daarom vaak liggen. Inmiddels is deze stapel boeken al zo groot dat ik makkelijk een week alleen nog maar kan lezen. Omdat ik het belangrijk vind dat ik dit wel doe, bijblijven met visies en ontwikkelingen dragen altijd bij aan je eigen ontwikkeling, maak ik hier tegenwoordig gewoon tijd voor.

Werkvakantie

Hoe gaat dit in zijn werk? Ik huur een huisje in ‘the middle of nowhere’ Frankrijk. Toevallig heb ik het geluk dat ik een oom heb die in het bezig is van zo’n huisje waar ik van weet dat het extreem rustig is.

Ik pak de auto (ongeveer 8 uur rijden) en neem dus twee Engelstalige boeken op CD mee. Ook gaat de laptop mee om reviews te schrijven. Als auteur stel ik deze altijd erg op prijs dus ik ga die ook schrijven. Daarnaast is het handig om voor jezelf de kern samen te vatten ben ik achter gekomen.

Tevens neem ik wat andere spullen mee om zelf te schrijven. Ik denk al enige tijd na over een nieuw boek en heb nog steeds de intentie om supplementen te schrijven op Werken Nieuwe Stijl. Het is dus een lees – schrijf vakantie.

Daarnaast gaat mijn racefiets mee. Mijn ultieme in- en ontspanning. Ik hoop bijna dagelijks een stuk te kunnen gaan fietsen als het weer meezit. Op die manier ben ik dus niet continue bezig met werk, maar is het een echte werkvakantie.

Doelstelling

De doelstelling is om uitgerust weer terug te komen. De afgelopen maanden waren voor mijn doen behoorlijk intensief en daardoor merk ik dat ik aan het einde van mijn creativiteit zit. Ik hoop dus door de combinatie van rust en inspiratie weer fris aan de zomermaanden te beginnen. Qua timing dus niet helemaal ideaal, maar agenda technisch was dit de enige mogelijkheid voor mij.

Mogelijk dat nog enkele vrienden enkele dagen langskomen. Daarbij heb ik nadrukkelijk aangegeven dat ik wel veel wil lezen en dus niet heel gezellig ben. Vooraf daar helder over zijn is essentieel denk ik.

Volgens mij zouden meer mensen, zowel zelfstandigen als werknemers, dat soms moeten doen. Gewoon één week ertussen uit, niet om te rusten, maar om inhoudelijk bij te tanken. Mijn ervaring is dat je vakliteratuur bijhouden, TED talks kijken (ik neem enkele uren aan TED talks mee op mijn ipad) en uitrusten leidt tot veel betere prestaties de rest van het jaar.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
3.288 views | Reageer (5 reacties) Dit bericht is geplaatst in Werkplek. Bookmark de permalink.
  • Mooi initiatief, jammer dat ik je niet kan komen opzoeken!

  • Erg goed idee! Gewoon wifi-kaart uit laptop halen en thuis laten….

  • Heel slim om je even af te zonderen van al dat online ‘lawaai’. Ik ga bewust ook wel eens naar het strand of de bergen in om lekker offline te kunnen schrijven. Ben je al terug van je vakantie? Hoe was het?

    • ik ben inmiddels als terug en heb wat lessen geleerd. Blog daarover volgt.

  • Ich denke, Urlaub ist ein guter Weg für den Einstieg von der Hektik des Alltags entspannen. Wegen seiner auch bewiesen, dass Reisen & Unterkünfte sind sehr hilfreich für die Herstellung Ihrer Meinung Sharp & erhöhen Sie Kenntnisse über neue Plätze ..