Leesvakantie

Afgelopen week had ik mijn leesvakantie in Frankrijk. Net als vorig jaar ben ik naar Frankrijk geweest, naar ‘les roses‘, een heerlijk huisje in ‘the middle of nowhere’.

Ik heb daar weer een hele reeks boeken gelezen, waardoor hier op HNWb de komende weken vele recensies zullen verschijnen. Net als vorig jaar wil ik jullie meenemen in het idee van een werkvakantie, de doelen en de uitvoering ervan.

Doel

Ik ben op vakantie gegaan met 10 boeken, een DVD box van in Europa, een aantal losse DVD’s en mijn racefiets. Het doel was minimaal 5 boeken te lezen en In Europa eindelijk een keer te kijken. Tevens lekker wat te fietsen.

Leermoment van vorig jaar was o.a. dat het vooral werk en weinig vakantie was. Dat wilde ik dit jaar ook anders doen.

Resultaat

Het resultaat was heel apart en anders dan verwacht. Het slechte weer heeft geleid tot het feit dat ik maar 1 dag minder dan een uur tussen twee buien door het gefietst. Erg teleurstellend wat dat aangaat.

Het andere resultaat was dat ik wel 7 boeken geheel heb gelezen, 1 heb afgedaan (achterhaald inmiddels), 1 de basis van heb gelezen (eerste hoofdstukken, toen haakte ik af) en 1 ongeveer 1/3 van heb gelezen (wat zakelijk gezien het belangrijkste was, maar het is een interessant ‘gewoon’ boek). Het leesresultaat is dus veel hoger.

Dit was mede het gevolg dat mijn beoogde reisgenoot op het laatste moment afhaakte, waardoor ik dus wederom alleen ben gegaan. Dat komt de productie zeker ten goede, de gezelligheid misschien iets minder, hoewel ik me niet heb verveeld. Ik heb op zich weinig gedaan buiten het lezen en schrijven om, op een ochtendje een markt bezoeken en een avondje bij de buren gaan eten na.

Interessant

Er waren een aantal bijzondere momenten. De eerste was het feit dat ik het gevoel had dat ik na de eerste nacht al helemaal aan het afkicken was van de dagelijkse rush. Dat ik meteen het gevoel had op vakantie te zijn, weg te zijn en ook geen behoefte had aan online zijn. Dat was vorig jaar wel anders.

Een andere bijzondere ervaring was dat ik dit jaar veel minder moeite had me te concentreren op het lezen en het schrijven, daar waar ik vorig jaar elke half uur even iets anders ging doen. Blijkbaar heb ik meer rust gevonden of misschien speelde het weer mee, vorig jaar was het heerlijk en mocht ik van mezelf fietsen als ik gelezen had. Dit jaar had ik geen drang om te fietsen, dus zat ik gewoon te lezen en schrijven.

Grappig

Een grappig feit is dat ik hier de laatste tijd met enkele mensen over heb gesproken, o.a. een arts, die deed dat ook jaarlijks, een week weg om vakliteratuur bij te lezen. Ik merk het steeds meer, vooral in beroepen waar het echt belangrijk geacht wordt (zoals de medische wereld) dat het gebeurt, leeswerken op een leuke locatie.

Een ander interessant feit was dat ik toen ik zei dat ik 7 boeken in een week had gelezen, een zakenpartner van me zei: dat doe ik per jaar. Ja, ik dus ook, maar dan wel in 1 week…

Conclusie

Het gaat zeker een jaarlijks iets worden, misschien dat ik dit jaar nog wel ergens een week inlas, hoewel ik wel redelijk bij ben op dit moment met mijn literatuur. Ik ben zelf van mening dat ieder bedrijf dergelijke dingen zou moeten stimuleren, waarbij net als ik het schrijven van recensies (al dan niet publiek of intern) een essentieel onderdeel vormt om de kennis te delen met de rest van de organisatie.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
3.004 views | Reageer (1 reacties) Dit bericht is geplaatst in internationaal, Normaal werken. Bookmark de permalink.