Onderzoek: zelfstandigen en economische groei

Afgelopen week schreef Marco Hendrikse over een rapport dat een correlatie legde tussen het aantal zelfstandigen als onderdeel van de arbeidsmarktpopulatie en economische groei.

In dit rapport staat (volgens Marco) dat het optimum van het aantal ZZP’ers op 7% ligt. In Nederland is dit aantal een stuk hoger (9,2%) en dat zou dus schadelijk zijn voor de economie. Nu wil ik in zijn geheel niet over deze cijfers hebben, maar over waarom dit soort rapporten per definitie de vuilnisbak in zou moeten en de onderzoekers zich zouden moeten schamen.

De reden voor deze, als altijd zeer harde stellingname van mij, is heel eenvoudig. Er worden, zoals zo vaak bij dit soort zogenaamd wetenschappelijke onderzoeken, appels met bananen vergeleken. Beide fruit, maar niet eens lid van dezelfde familie. Immers heb je ZZP’ers in de bouw, vaak gedwongen, lager geschoolde mensen die hard werken, maar relatief weinig toegevoegde waarde leveren (kijkend naar de BTW die ze afdragen). Ik heb groot respect voor deze mensen, maar het is een heel ander type dan de ZP’ers (Zelfstandig Professionals) die vrijelijk gekozen hebben voor het bestaan, vaak tegen hoge uurtarieven werk leveren dat veel toegevoegde waarde heeft (kijkend naar de afdracht van BTW, gezien het uurtarief) en dus heel anders in de wereld staan.

Deze beide groepen zomaar weer op een hoop gooien en op basis daarvan conclusies trekken is dus per definitie onzinnig. Dit rapport heeft vervolgens een vergelijking gemaakt tussen allerlei landen, zonder een onderscheid te maken tussen de verschillende groepen zelfstandigen. Immers is een land met vooral zelfstandige bouwvakker en chauffeurs gewoon een heel andere arbeidsmarkt van zelfstandigen dan een lang waarin het gros van de zelfstandige kenniswerkers zijn.

Nu sta ik inmiddels wel bekend als een groot criticaster van de wetenschap en dit soort onderzoeken bewijzen volgens mij weer waarom. Als je data sets niet kloppen of niet uitgebreid genoeg zijn, kan je beter niets zeggen, aangezien wat je nu zegt enkel kan leiden tot verkeerde conclusies. Er zijn namelijk geen conclusies te trekken uit enig onderzoek naar zelfstandigen als je geen gedegen analyse kan maken hoe de samenstelling van die groep is.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
2.721 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Onderzoek. Bookmark de permalink.