Open voor suggesties: echt?

discussieIk sta open voor suggesties. Ken je die uitspraak? Ik hoor het heel regelmatig en meestal is mijn eerste reactie: niet waar!

Heb je er last van dat als je dat zegt niemand je meer suggesties geeft? Misschien komt dat doordat ze dat al vaak gedaan hebben, maar je er niet echt open voor stond of in ieder geval niet gecommuniceerd hebt waarom je er niets mee deed.

Wanneer

Opvallend is hoe vaak men ‘open staat voor suggesties’ als het eenmaal bewezen fout is gegaan. Als iets dreigt te mislukken. Als iemand in de rats zit. Dan staat hij (of zij) open voor suggesties. Daarvoor, wanneer er nog iets aan te doen is, doorgaans niet.

Dus als je moet zeggen dat je open staat voor suggesties, moet je dan niet eens bedenken welke suggesties je al genegeerd hebt? Spit je e-mail box eens na. Ga je notulen van vergaderingen eens af. Suggesties zijn er meestal wel genoeg gedaan.

Communicatie

Een ander element is de communicatie. Sommige suggesties zijn gewoon niet uitvoerbaar, om wat voor reden dan ook. Ook al vind de gever van de suggestie die soms onzin, het communiceren waarom iets niet gedaan wordt of kan worden geeft deze persoon wel het gevoel dat er serieus naar gekeken is.

Ook is dit een heel goed zelfreflectie moment. Je moet namelijk onderbouwde redenen geven waarom iets niet zou werken of waarom iets  niet kan. Een argument als: daar geloof ik niet in, is immer geen argument. Je geloof moet ergens op gebaseerd zijn toch? Anders is het een religieus geloof en dan zoek je dus ook geen suggesties.

Sta je open voor suggesties?

Dus sta je open voor suggesties? Dan is dat normaal een zin die je niet hoeft te hanteren. Want als anderen dat gevoel hebben, komen ze vanzelf met suggesties. Als je dat al moet zeggen, moet je al twijfelen of het echt zo is.

Tevens is het van belang te bedenken op welk moment je open staat voor suggesties. Altijd of alleen als het fout gaat? Zodat je de schuld met iemand kan delen?


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
2.410 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Column. Bookmark de permalink.