Participatiewet creëert vooral werk voor beleidsmedewerkers

verantwoordelijkheid-lalalala2De participatiewet creëert vooral werk voor beleidsmedewerkers die er mee aan de slag moeten, niet voor de Wajongers waar hij voor bedoelt is. Dat blijkt uit cijfers van participatiewerkt.nl, de vacaturebank voor de participatiewet.

In januari waren er slechts 20 vacatures daadwerkelijk gericht op de doelgroep van de participatiewet, de arbeidsgehandicapten. Wel waren er 160 vacatures waarin het begrip participatiewet voorkwam. 140 vacatures hadden betrekking op beleidsmedewerkers die zich gaan bezighouden met het invoeren van de participatiewet.

7 keer zoveel beleid dan actie

De cijfers zo in de eerste maand geven maar weer duidelijk aan welke papieren tijger er is gecreëerd met de participatiewet. Er zijn nu dus zeven keer zoveel vacatures voor beleidsmedewerkers rondom de wet dan dat er daadwerkelijk vacatures zijn voor de doelgroep waar het om gaat.

Wat mij het meeste opvalt is dat de les ‘takes one to know one’ nog steeds niet begrepen wordt. Wie is immers het beste om beleid te maken voor Wajongers? Precies, de wajonger. En daarmee los je als organisatie meteen een deel van je probleem op. Je hebt je eerste baan al gecreëerd. Namelijk de beleidsmedewerker die zich bezig gaat houden met de participatiewet zou natuurlijk iemand moeten zijn die valt onder de participatiewet… Die maken zonder enige twijfel een beter beleid.

Andere vraagtekens

Eerder al schreven we op basis van een analyse van de participatiewet, uitgevoerd door Intelligence Group (dat ook achter participatie.nl zit) dat er meer banen moesten komen dan er Wajongers waren die ervoor geschikt waren.

Het is dus maar de vraag of deze wet, met alle goede bedoelingen, nuttig en uitvoerbaar is. Ik heb er persoonlijk een hard hoofd in.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
2.981 views | Reageer (1 reacties) Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Onderzoek. Bookmark de permalink.