Personal branding: enig onderscheidend vermogen

Afgelopen week zag ik een serie tweets langskomen van een goede relatie van me, die klaagde over het feit dat alle teksten van de website van haar bedrijf min of meer waren over geschreven door concurrenten. “Bedenk lekker je eigen teksten, waarom zou je die van andere jatten?” vroeg ze zich af. Helemaal omdat velen weten dat ze die niet waar kunnen maken.

Partijen die digitale producten maken weten al jaren dat ze makkelijk gekopieerd worden. Of je het nu wilt of niet, je promotie loopt voor een groot deel digitaal en daarmee kan dus ook ‘je belofte’, je marketing, je website zonder al te veel moeite gekopieerd worden. Het onderscheidend vermogen in een digitale wereld (en daar leven we in) van je merk kan dus nooit gebaseerd zijn op je traditionele marketing zoals je plaatjes, je teksten of je uitingen.

Sterke merken en persoonlijke merken

Je hebt twee type merken die succesvol zijn in een digitale wereld: sterke merken en persoonlijke merken (die ook sterk zijn). Sterke merken zijn bijvoorbeeld Apple (op dit moment) en Coca Cola. Van merken als HTC en Samsung weet ik het nooit, is dat nu sterk of generiek, ik ken weinig echte HTC fans persoonlijk. Ik heb een HTC, maar bij mijn volgende toesten ga ik rustig weer shoppen (iets wat iPhone addicts niet over zullen denken). Ook zijn er veel sterke niche merken, merken die voor heel veel mensen totaal onbekend zijn, maar in de groep waar ze zich op richten heel sterk.

De reden dat marketing veel makkelijker te kopiëren is dan vroeger is eenvoudig, het drukken van een folder kost veel tijd en geld, het aanpassen van een website is gratis en kan met een druk op de knop. Dus als jij met iets briljanten komt, hebben anderen het er morgen op staan.

Ook heb je persoonlijke merken, personal brands. Ik schreef hier in 2009 al een boekje over omdat ik er sterk in geloof. Niet dat ik mensen wil helpen met hun Personal Brand (daar zijn andere beter in), maar het idee van jezelf als gezicht, als merk, past volgens mij geheel bij de nieuwe tijdsgeest. Ook is dat het unieke onderscheidende vermogen dat niet te kopiëren is. Mensen doen geen zaken met Van de Haterd Consultancy, maar met Bas. Want (in bepaalde kringen) heb ik de reputatie altijd te leveren wat ik beloof. Dat zal voor meer en meer partijen gelden, een gezicht (dat kan de directeur-eigenaar zijn, maar hoeft niet) die de kracht van het merk bepaald. Het enige niet kopieerbare in een digitale werkend ben je namelijk zelf.

In de digitale wereld zal voor veel kleinere bedrijven het enige onderscheiden vermogen hun personal brand zijn. Mensen doen liever dan ooit zaken met mensen, meer dan met bedrijven of merken. Het is ook het enige niet kopieerbare in een digitale wereld, tenminste, tot we mensen gaan klonen natuurlijk.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
3.878 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in business modellen, Communicatie. Bookmark de permalink.