Single skill banen verdwijnen

vertrouwen-team-afstandRecent schreef ik al een stuk: het is (g)een vak waarin ik bepleite dat journalist geen vak is, maar sportjournalist of blockchain journalist wel. Dat publiek spreker zijn geen vak is, maar spreken wel een vak is. Echter gaat het altijd om de combinatie tussen spreken en inhoudelijk expertise, net als een goede journalist de combinatie tussen een specialisme en goed schrijven moet opzoeken.

Voor de banen van de toekomst geldt dit voor bijna alle banen. De single skill job verdwijnt, het combineren van vakgebieden is de toekomst.

Zelfstandigen

Jaren geleden viel het me al op dat alle hele goede zelfstandigen met wie ik werkte, de groep die eigenlijk nooit te klagen had over klussen, zelfs niet in crisistijd, als ik vroeg wat ze deden altijd zeiden: ik zit op het snijvlak van …. en ….

Alle echt succesvolle interim zelfstandigen gaven altijd het antwoord ‘het snijvlak’ en twee vakgebieden. Vaak was 1 van die 2 IT, maar niet altijd. Dat heeft me altijd gefascineerd en gestimuleerd om mezelf breed te blijven oriënteren.

Snijvlak banen

Dit artikel (mede gebaseerd op een onderzoek van een Harvard professor) geeft aan dat de toekomst van veel banen meerdere skills nodig hebben. Met name social skills in combinatie met harde skills. Denk hierbij aan de huidige conversie optimalisatie specialisten. De beste hebben goede analytische vaardigheden en kunnen goed met statistieken overweg, maar hebben ook een achtergrond in psychologie.

De combinatie tussen wiskundige skills, meetbaar en analytisch, in combinatie met sociale skills, begrijpen wat de cijfers zeggen over menselijk gedrag, hebben de toekomst. Maar dit gaat veel verder dan conversie optimalisatie.

In mijn optiek ontstaat bijvoorbeeld een groot nieuw vakgebied op het gebied van nieuwe materialen, in mijn ‘10 banen boek‘ noem ik dit de metallurg. De toppers op dit vakgebied zullen op het snijvlak zitten van nieuwe materialen en biologie bijvoorbeeld. Of op het gebied van materiaalkunde en chemie. Of op het snijvlak van materiaalkunde en nano-technologie.

Minder makkelijk te automatiseren

Een groot voordeel van deze ‘snijvlak’ banen is dat ze ook minder makkelijk te automatiseren zijn. Hoewel robots en algoritmes steeds slimmer worden en steeds meer ingewikkelde zaken over kunnen nemen, is het doorgaans nog steeds sterk gefocussed op 1 soort handeling. Het werk dat past bij een single skill job. Juist de dual skill jobs zijn lastiger te automatiseren en voegen vaak ook meer waarde toe.

De toekomst van werk is aan mensen met een dubbele achtergrond. Twee studies, vreemde carrière-keuzes en een passie voor twee (of meer) in de ogen van het grote publiek totaal ongerelateerde zaken.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
1.878 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in nieuwe banen, Uitstervende beroepen. Bookmark de permalink.