Tijdelijk contract? Geen concurrentiebeding

16860171_sRecent las ik in de P&O Actueel een stuk over de nieuwe wet werk en zekerheid die op 1 juli in gaat. Hierin zit een element dat ik daadwerkelijk erg goed vind: bij tijdelijke contracten mag geen concurrentie- of relatiebeding meer worden opgenomen, tenzij er zwaarwichtig bedrijfs- of dienstbelang is. Dat laatste is natuurlijk weer een uitweg, maar die moet expliciet in het beding worden opgenomen. In andere woorden: het zwaarwichtige bedrijfsbelang moet in het beding staan.

Persoonlijk vind ik dit een hele goede zet. Ik heb zelfs mijn twijfels bij het hele principe van concurrentie- en relatiebedingen, maar dat is voor de meeste mensen in ons land nog een brug te ver om die discussie aan te gaan. Wat doet deze wet nu?

Wanneer

Voor alle contracten die ingaan na 1 juli geldt deze wet. Dus alle contracten afgesloten op 30 juni blijven de bedingen geldig.

Uitzonderingen

Zoals aangegeven mag een beding er enkel in bij een zwaarwichtig bedrijfsbelang. Dat is wanneer een werknemer daadwerkelijk schade kan toebrengen als hij bij een concurrent gaat werken. Bijvoorbeeld dat de ontwerper van high end juwelen van de ene sieradenmaker niet naar de ander mag overstappen. Het is echter verboden om deze persoon sieraden te laten maken.

Wat als…

Och, elk belang is zwaarwichtig zullen veel ondernemers denken. Dus ik doe het lekker toch. Als je het belang niet expliciet kan motiveren is het per definitie nietig. Als het er wel in staat, maar niet heel sterk is, is de kans groot dat als het wordt aangevochten de rechter de werknemer in het gelijk stelt.

Maar…

Wat als de werknemer nu zomaar weg gaat en zijn klanten meeneemt? Of het klantenbestand kopieert en naar de concurrent gaat? Of…

Dat noemen we onrechtmatige concurrentie en dat mag per definitie niet. Daar heb je helemaal geen beding voor nodig.

Dus…

Ik zie dit stukje van de nieuwe wet erg zitten. Het geeft meer macht aan de werknemer, iets dat heel verstandig is. Het geeft werkgevers daarom namelijk meer reden om werknemers met fatsoen te behandelen. Het biedt ook een betere arbeidsmobiliteit uit.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
3.816 views | Reageer (2 reacties) Dit bericht is geplaatst in Arbeidsverhoudingen. Bookmark de permalink.