Uli Hoeness: nieuwe verantwoordelijkheid

Club-WM - Bankett Bayern MünchenDe zaak Uli Hoeness. De voorzitter van Bayern München, tenminste, tot afgelopen week. Een oud topvoetballer die ook succesvol was in de zakenwereld. De man die vervolgens Bayern groot maakte, moet voor 3,5 jaar de cel in voor belastingontduiking. Normaliter geen onderwerp voor dit blog, maar ik zie hier toch duidelijk tekenen van ‘nieuw denken’ in. Uli Hoeness doet namelijk dingen die weinig andere zouden durven.

De zaak Hoeness

Voor wie het niet gevolgd heeft zal ik heel kort de zaak samenvatten. Uli Hoeness, nu 62, was een groot voetballer uit de glorietijd van onder andere Franz Beckenbauer. Hij is daarna ondernemer geworden en heel een groot bedrijf opgezet in de vleesverwerking. Hij heeft vervolgens belasting ontdoken en geld op rekeningen in Zwitserland gezet om dit voor elkaar te krijgen. Daarna is hij president van Bayern geworden en heeft hij Bayern München terug naar de wereldtop gebracht. De rechtszaak gaat dus over de periode voor zijn presidentschap van Bayern.

Verantwoordelijkheid

Wat Hoeness heeft gedaan in de rechtszaak verdient in mijn optiek respect. Hij heeft niet gevochten tegen het onvermijdelijk, maar hij heeft zijn schuld bekend. Natuurlijk gebeurt dit vaker, maar de meeste publieke figuren zullen toch altijd ontkennen en blijven vechten. Hoeness niet. Die bekende niet alleen schuld, hij vertelde ook nog uit vrije wil dat het bedrag veel hoger was dan het OM dacht. Toen het OM met deze nieuwe informatie het nog verder ophoogde, door hun eerdere bedragen op te tellen bij het bedrag van Hoeness, ging hij daar ook mee akkoord. Vervolgens kreeg hij 3,5 jaar cel. Niet mals voor een oud topvoetballer en voormalig succesvol zakenman. In plaats van hier tegen te vechten heeft hij besloten zich er bij neer te leggen.

Hoeness neemt dus zijn verantwoordelijkheid. Hij weet dat hij fout zat. Dat hoor ik mensen wel vaker zeggen. Hij is echter ook bereid te boeten voor zijn daden. Zelf smet celstaf. Dat is iets dat ik weinig zie. Iemand die niet in beroep gaat. Een bekend persoon die zich niet achter van alles en nog wat verschuilt. Hij komt er niet af met een boete. Hij komt er niet af met een geldstraf. Hij moet gewoon de bak in. En hij zegt: ik zat fout, het is goed zo.

Madoff

Natuurlijk is er veel op af te dingen. Hij had natuurlijk nooit de boel moeten willen flessen. Hij had natuurlijk zichzelf jaren geleden moeten aangeven. Toch heb ik respect voor wat hij hier gedaan heeft. Hij heeft schoon schip gemaakt. Er is hier misschien wel een vergelijking te trekken met Bernie Madoff. Ook die heeft het aanvaard. Het verschil is natuurlijk dat Madoff geen hele grote naam was buiten de financiële wereld.

Ik zie dit als een (klein) teken van de nieuwe verantwoordelijkheid. De grote namen ontlopen niet zomaar hun verantwoordelijkheid. Ze kunnen het ook niet afkopen met grote sommen geld. Laat het een voorbeeld functie zijn. Hij verschuilt zich niet achter adviseurs, hij vecht niet tegen ‘het onrecht van een media proces’, hij accepteert dat hij fout zat. Acceptatie van fouten en de straf die daarbij komt kijken. Dat is voor mij de nieuwe verantwoordelijkheid.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
1.733 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.