Waarom de drone & zelfrijdende auto zo’n impact heeft

Future-technology-Concept-of-the-car-with-the-autopilot-GoogleDe zelfrijdende auto komt eraan. Maak u geen illusie, iets meer dan 5 jaar gaat het duren voordat hij er is en dan zal het snel gaan.

De drone die pakketjes bezorgd zal waarschijnlijk iets langer op zich laten duren, maar niet heel veel langer.

En dat is geen goed nieuws voor de arbeidsmarkt. Want een schrikwekkend aantal mensen verdient momenteel nog steeds zijn baan als vrachtwagenchauffeur, koerier, taxi-chauffeur, etc. En die zijn dan heel snel werkloos.

Dit is een kaart van de VS in 2014 over het meest voorkomende beroep per staat. Truck driver bevat zowel vrachtenwagenchauffeurs als koeriers.

Screen Shot 2016-08-08 at 12.56.41

De veranderingen door de jaren heen hebben ze ook mooi in kaart gebracht. Daarvoor moet je even op deze link klikken.

In de jaren ’80 was de secretaresse het meest voorkomende beroep. Toen kwam de PC en konden we veel zelf.

De opkomst van drones en zelfrijdende auto’s zal een gigantische impact hebben op de arbeidsmarkt. We weten dat dit er op korte termijn aan zit te komen, toch grijpen we niet in. Vechten tegen de technologie is kansloos, dus laten we de mensen die hun werk dreigen kwijt te raken helpen. Ze moeten ervan doordrongen zijn dat het eindig is en aangezien een basisinkomen verder weg is dan deze ontwikkelingen zou ik graag programma’s willen zien om deze mensen nieuwe skills aan te leren.


Over Bas van de Haterd

Bas van de Haterd is professioneel bemoeial. Hij helpt organisaties klaar te stomen voor de veranderende wereld van werk, met robots, 3D printers en zelfrijdende auto's. Hij heeft hierover o.a. de boeken (R)evolutie van Werk en '10 Banen die verdwijnen & 10 Banen die verschijnen' geschreven. Hij is te bereiken op bas@vandehaterd.nl
1.255 views | Reageer (0 reacties) Dit bericht is geplaatst in Uitstervende beroepen. Bookmark de permalink.